Mantenir una dieta sana, variada i equilibrada és fonamental, però encara ho és més per la gent que practica esport i si és un esport exigent com el CrossFit. Evidentment, l’alimentació variarà en funció dels objectius de cadascú, el nivell i el tipus d’entrenament que faci, els horaris, el sexe i l’edat, la composició corporal i altres factors genètics. Tot i així serà imprescindible tenir en compte el balanç energètic, és a dir l’energia que es consumeix en relació a la que es crema, i optar sempre per aliments naturals, menjar de tot i hidratar-se correctament abans, durant i després de l’exercici físic.
Per conèixer una mica més la relació entre nutrició i esport i, en concret, CrossFit, el dissabte 27 de gener va tenir lloc al Box de CrossFit SJD una xerrada en la que vam poder aprofundir en aquest tema. La jornada va comptar amb la col·laboració d’Art Sport Food, patrocinador dels SJD Games 2018, que va oferir al final un tast de diferents productes d’alimentació i suplementació esportiva.
L’alimentació, clau per augmentar la massa muscular
La primera part de la xerrada va anar a càrrec de Toni Saborit, nutricionista del Box. El Toni és graduat en Nutrició i Dietètica, per la Universitat Ramon Llull, tècnic d’activitats físiques esportives, tècnic i entrenador personal a Clubs Dir i formador escola de formació ANEF i A&F.
Saborit va explicar que les necessitats energètiques, pel que fa als macronutrients, pels atletes de CrossFit es reparteixen de la següent manera: hidrats de carboni 50-55% (entre 3 i 8g per kg i dia), greixos 25% (1,8g per kg i dia) i proteïnes 20-25% (entre 1,6 i 2g per kg i dia). No ens hem d’oblidar, però, dels micronutrients, ja que una carència en aquest sentit pot disminuir el rendiment físic-esportiu. En CrossFit són molt importants, doncs, les vitamines del complex B i la vitamina C, així com el ferro (sobretot en el cas de les dones), calci, magnesi i zinc. Tot i això, va posar èmfasi en que la dieta és diferent per a cada persona i depenent dels objectius que busqui.
Després de donar algunes recomanacions i propostes concretes sobre què prendre abans, durant i després dels entrenaments, el Toni es va centrar en les estratègies nutricionals per augmentar la massa muscular, necessària per generar més quantitat de força i per emmagatzemar més quantitat de glucogen muscular. Aquest augment es pot aconseguir amb l’alimentació, entrenament, descans i ajudes ergogèniques, és a dir, la suplementació. En concret, va parlar de la cafeïna, la proteïna i la creatina, les més conegudes entre els esportistes.
Suplementació: sempre és necessària?
La xerrada va seguir amb l’explicació de Núria Fernández Camps, CEO i fundadora de Noshture, consultoria de nutrició per a esportistes i empreses de la salut, i col·laboradora tècnica a Art Sport Food. La Núria és graduada en Nutrició i Dietètica, per la Universitat Ramon Llull, i Postgrau en Nutrició i Dietètica, per la Universitat Autònoma de Barcelona; a més de nutricionista a Club Metropolitan.
La Núria es va centrar en les diferents opcions que existeixen al mercat en suplementació nutricional esportiva. Si bé no podem basar la nostra alimentació en aquest tipus de complements, són importants i, a vegades, necessaris per aportar al nostre organisme aquells nutrients que no podem assolir només amb el menjar. A més, en el cas dels atletes de CrossFit, cal cuidar de les articulacions, per exemple, i garantir que la quantitat de vitamines i minerals sigui l’adequada.
Per cloure la jornada, la Núria va proporcionar algunes idees i receptes sanes, utilitzant productes com la proteïna, que la vintena d’assistents a la xerrada van poder tastar al final.