Els embenats són els procediments o lligams fets amb tires de tela o altres materials per tal d’embolicar una part lesionada del cos humà. Avui dia, la fisioteràpia ha sobrepassat amb escreix aquesta definició clàssica, aconseguint aplicar embenats en molt diverses patologies i amb funcions molt diferents. Des d’un embenat de drenatge limfàtic, fins a un embenat neuromuscular, passant pels embenats funcionals, el conjunt d’indicacions d’aquestes tècniques és amplíssim.

embenat tape 02

Tipus d’embenat

En la pràctica fisioterapèutica utilitzem diversos tipus d’embenats, des dels embenats compressius (d’efecte fonamentalment circulatori per ajudar al retorn venós i prevenir l’aparició d’edemes) fins els embenats que es fan en amputacions (per aconseguir una bona modelació i posicionament del monyó).

Però els més habituals en la pràctica esportiva són els embenats funcionals, de descàrrega i l’embenat neuromuscular o kinesio tape, que és del que bàsicament us volem parlar.

EMBENATS FUNCIONALS

S’utilitzen tant de manera terapèutica com a preventiva. Es basen en la immobilització parcial d’una determinada articulació o més d’una, permetent part del recorregut articular. S’apliquen en lesions lligamentoses, musculars o tendinoses de caràcter lleu o moderat, per afavorir la recuperació de la lesió.

El material que es fa servir més habitualment són les benes adhesives inelàstiques (tape) i les benes elàstiques adhesives.

Un exemple ben conegut i potser el més habitual és l’embenat funcional del turmell.

EMBENAT DE DESCÀRREGA (CONCEPTE McCONNELL)

Creats per la fisioterapeuta australiana Jenny McConnell, les tècniques utilitzades en aquest mètode persegueixen el benefici dels efectes de la descàrrega dels teixits tous, generalment amb tape, per immediatament disminuir el dolor i optimitzar els efectes del tractament. L’evidència científica dona suport especialment a les aplicacions destinades a la síndrome fèmoro-patelar (al genoll) i els embenats per la inestabilitat de l’espatlla.

embenat de descàrrega

EMBENAT NEUROMUSCULAR o KINESIO TAPE

Es basa, fonamentalment, en la utilització d’unes benes fabricades en cotó, pretensades (un 10% aprox.) i adherides a un paper protector. Després de la retirada d’aquest paper, es poden estirar encara un 40-60% més en sentit longitudinal, sent inelàstiques en sentit transversal.

tape04

Les benes tenen cotó i cola hipoalergènics i, tot i així, es pot donar el cas que a algunes persones els produeixi reacció al·lèrgica. N’hi ha de diversos colors; però en principi no hi ha diferència en els seus efectes. Hi ha gent que creu en la cromoteràpia com a opció, però el material segueix sent el mateix en qualsevol cas.

Kinesio tape aplicat més enllà de l’esport

tape 03La seva estesa utilització per esportistes de diferents disciplines ha despertat interès per aquesta tècnica d’embenat terapèutic a tots els nivells, i les aplicacions d’aquesta tècnica van més enllà de l’esport. Destaca, per exemple, el kinesiotape com a tractament adjunt del limfedema, combinat amb el drenatge limfàtic manual i l’embenat compressiu multicapa, pel seu efecte sobre la circulació limfàtica. O la utilització en afectacions neurològiques, tant en pediatria com en adults (activació i/o relaxació muscular en paràlisis cerebrals o seqüeles d’accidents vasculars cerebrals).

Dins de les benes, en trobem de diversos tipus d’amplades (normalment 3,5 i 7cm) i en algunes marques trobem que les benes ja vénen pre-tallades per a segons quines molèsties, fins i tot en podem trobar algunes que porten crema analgèsica.

La superfície de contacte amb la pell no és simètrica ni longitudinal, sinó que presenta ondulacions en forma de S, el que contribueix a “aixecar” la pell, aconseguint un augment d’espai i, per tant, un major flux sanguini a la zona.

tape 05

Hi ha diverses tècniques de col·locació i, depenent de les molèsties o objectius, el fisioterapeuta decidirà quina és la millor per aconseguir un major benefici. Segons es col·loqui a favor o en contra de les fibres musculars, poden afavorir la contracció o la relaxació del múscul. També trobem tècniques (menys usades) per crear més espais en els tendons, l’eliminació d’hematomes, el drenatge o que afavoreixen l’ajuda a la cicatrització de trencaments fibril·lars. Segons quina d’aquestes tècniques citades s’apliqui, juguem o no amb augmentar la tensió de la cinta (que ja hem dit que es pot allargar fins un 60%).

Per a què serveix el kinesio tape?

Utilitzant les diferents tècniques d’embenat neuromuscular o kinesiotape, provocarem diversos efectes o accions sobre l’organisme (sobre el sistema nerviós, el sistema circulatori i el sistema músculo-esquelètic):

  • Acció o efecte circulatori: els plecs cutanis superficials que es formen en aplicar l’embenat augmenten l’espai subcutani on es troben els capil·lars perilimfàtics i els vasos capil·lars, millorant d’aquesta forma la seva funció.
  • Acció o efecte analgèsic: per disminució de la pressió sobre els receptors que es troben en l’espai subcutani, i per la millora de la circulació sanguínia i drenatge limfàtic local (disminueix la irritació química dels teixits en drenar els mediadors del procés inflamatori i del dolor).
  • Acció o efecte neuro-mecànic: tots els moviments del cos es realitzen en resposta a estímuls sensorials que actuen sobre el sistema nerviós central, sent la informació donada per la pell i les fàscies una de les més importants en la regulació del moviment normal. Amb l’aplicació de l’embenat neuromuscular podem influir en com es realitza un moviment determinat, així com augmentar o disminuir el to muscular depenent del sentit en què es traccioni de la pell.

tape 06

Els  beneficis del kinesio tape

Aquests tres efectes o accions que l’embenat neuromuscular o kinesiotape provoca en l’organisme ajuden a comprendre els diferents beneficis que obtenim en aplicar-lo:

  • Analgèsia. Amb el kinesiotaping disminuïm l’excés de pressió, activem el drenatge i disminuïm els senyals de dolor.
  • Activació de la circulació sanguínia i limfàtica (disminució de la inflamació, disminució d’hematomes). Per mitjà de les ondulacions s’aconsegueix una elevació-descompressió que obre els capil·lars i activa la circulació.
  • Millora la funció muscular: redueix la fatiga muscular, modula el to muscular (augmenta o disminueix el to), millora la flexibilitat.
  • Millora la funció articular: actua sobre els mecanoreceptors de la pell, activant la propiocepció i ajustant la postura. Ajuda a corregir la posició articular i la direcció del moviment, augmentant l’estabilitat articular.
  • Millora la funció fascial: millora la interrelació entre les fàscies i evita les adherències entre elles, afavorint el moviment normal. Evita l’excés de tensió a la fàscia.
  • Millora la postura: gràcies a la informació sensoriomotriu i propioceptiva que aporta.
  • Accelera el procés de reparació de la lesió: gràcies a l’augment de la circulació sanguínia local i del drenatge de les substàncies de rebuig.

tape 08

Aquestes benes de colors van ser creades pel Dr. Kenzo Kase i el Dr. Murai a Corea i Japó el 1973 i no es va començar a posar de moda i a utilitzar-se d’una manera més comuna fins que les vam començar a veure en esportistes d’elit a la dècada dels 2000.

El podem aplicar en la pràctica del CrossFit?

tape 07En el nostre esport, el CrossFit, pot ser una eina molt interessant per tractar molèsties i petites lesions com les contractures o per ajudar-nos a donar una mica de subjecció o estabilitat a l’articulació.

El kinesiotape o embenat neuromuscular té una base bàsicament empírica, ja que no hi ha molts estudis científics que en certifiquin l’eficàcia al 100%, però moltes persones que l’han provat sí que noten efectes beneficiosos gairebé immediatament i per això s’ha anat estenent en la pràctica clínica i esportiva.

Així doncs, esperem que us hagi quedat una mica més clar per què serveixen aquestes tires de colors que veiem posades en altres esportistes, o que ens han posat a nosaltres mateixos, i no sabíem per què 😉

Article d’Enric Vaquer, fisioterapeuta de CrossFit SJD.