COMPENSACIÓ MUSCULAR
Amb els exercicis de compensació muscular busquem compensar els desequilibris que es creen a diverses zones del cos, provocats bàsicament per les citades males postures continuades, els gestos esportius repetitius i la mala execució dels moviments esportius.
Es tracta de treballar els músculs que tenen tendència a inhibir-se o a debilitar-se davant d’altres grups musculars més potents. Són, en general, músculs estabilitzadors i fixadors, que permeten que els moviments d’extremitats siguin correctes, evitant descentratges articulars, pinçaments i el desgast d’estructures com tendons, cartílags,…
Una bona acció conjunta de músculs estabilitzadors i mobilitzadors ens permetrà fer moviments més eficients i, per tant, disminuir el risc de lesions. Les conseqüències de no activar la musculatura estabilitzadora són, entre altres, la pèrdua de rendiment i la compensació del desequilibri amb altres músculs que no haurien d’actuar (portant a sobrecàrregues, escurçaments…).
Tot i que la musculatura estabilitzadora es troba en moltes localitzacions corporals cal destacar tres zones de gran importància: la cintura escapular, el core i el maluc. Avui, ens centrarem en l’espatlla.
ESPATLLA
Per millorar l’estabilitat de l’espatlla hem de treballar els dos grups estabilitzadors principals:
- Els músculs del manegot rotador, el primer punt d’estabilitat de l’articulació de l’espatlla. Manté la bona coaptació i posicionament del cap de l’húmer dins la cavitat glenoidea de l’escàpula.
- La musculatura estabilitzadora escapular, bàsicament les fibres mitges i inferiors del trapezi i el serrat anterior. Eviten la tendència de l’escàpula a lliscar amunt i endevant, per tant, ajuden a recol·locar-la durant els moviments.
Els músculs estabilitzadors son petits i més dèbils respecte als principals músculs motors de la cintura escapular (pectorals, deltoides, bíceps, fibres superiors del trapezi, dorsal). No s’han de treballar amb molt de pes, com faríem amb els músculs motors principals. És ideal utilizar pesos lleugers o simplement bandes elàstiques.
Des de ja fa uns dies podeu trobar al Box el següent pòster amb una elecció d’exercicis compensatoris que creiem que us poden anar molt bé, per a fer, si podeu abans de les classes o si no, en acabar.
Us adjuntem també un reucll de diferents vídeos que hem penjat al youtube on podeu veure com es fan aquests exercicis, i recordeu, que si teniu qualsevol dubte ens ho podeu preguntar als Coach del Box!
Podeu consultar més vídeos com aquests al nostre canal de youtube: Canal Youtube SJD