La Nadia és infermera del servei d’urgències d’un hospital i practica CrossFit a SJD des de fa dos anys amb el seu marit Oriol. Esperen un nen que, possiblement, naixerà amb una barra sota el braç, però no de pa, sinó de CrossFit, ja que ha seguit fent aquest esport durant tot l’embaràs i, de fet, espera seguir entrenant fins que pugui i també després del part. Els dos entrenen amb el grup de Competitors d’SJD, uns atletes que es preparen per competir en CrossFit i reben unes sessions amb exercicis més complexes, enfocades per a la competició.

Us deixem un vídeo on ella mateixa explica l’experiència i, més avall, l’entrevista completa. Des d’aquí els volem desitjar que vagi tot molt bé i gaudeixin d’aquesta nova etapa com a família de tres.

Com et vas iniciar en el món del CrossFit?

El meu marit sempre ha fet esport i jo feia rutines al gimnàs i classes dirigides, però se’ns quedava tot una mica curt i volíem fer alguna cosa més. No recordo exactament com vam conèixer el CrossFit, però en vam començar a sentir a parlar. No sabíem ben bé en què consistia, vam buscar per Internet, vam estar mirant vídeos i vam dir “provem una classe, a veure què tal”. Així ho vam fer i vam descobrir que ens apassiona. Ara al juny ha fet dos anys d’això. Al principi feia les classes normals, però cada cop en volia una mica més, i una mica més, i t’enganxa. Sempre he vingut aquí a SJD, hi estic molt a gust.

Tant et va enganxar que ara fa un temps que entrenes amb el grup de Competitors, oi?

Sí. Al grup de Competitors hi ha uns entrenaments una mica més complerts, perquè quan acabava la classe normal sempre hagués fet un altre WOD o una sessió complementària. Per això, vam apuntar-nos a aquest grup, per fer una mica més. Si t’agrada l’esport, et piques i vols competir, està molt bé. Tens una altra programació, fas entrenaments més dirigits i enfocats a la competició.

Quantes competicions has fet?

Poques… però desitjo fer-ne unes quantes! No vaig tenir temps, perquè m’havia de posar una mica en forma i hi ha molts exercicis encara que no sé fer, els he d’aprendre. N’he provat un parell i ha sigut super xulo. Les que he fet han sigut per parelles o per equips i això és una cosa que m’agrada molt del CrossFit: la comunitat, la bona relació que tenim entre nosaltres. Sí que és veritat que competeixes contra tu mateixa, però sempre també amb els altres i això t’omple molt.

Com és la relació amb la resta de companys de Competitors?

Es van fent pinyes perquè, per horaris, normalment coincideixes amb la mateixa gent. A Competitors sempre som els mateixos. Per horaris de la feina, no sempre podia venir a la mateixa hora i entrenava amb uns o amb uns altres. Aquí el nostre grup és el nostre grup i és una super família; t’anava a dir una mini família, però no, és una família una miqueta gran.

nadia 02Què t’aporta el CrossFit?

Jo no he sigut esportista professional ni res, tot i que sempre he fet activitat física. El dia que no faig res d’esport, em falta alguna cosa. Ho necessito. La gent que està acostumada a fer esport és com una adicció, el cos t’ho demana i et trobes millor amb tu mateixa, psicològicament i físicament. També a l’hora de dormir: jo no dormo igual el dia que vinc a entrenar que el dia que no. Sóc una persona que no sóc gens confiada, saps? I l’esport m’ha ajudat molt a dir “ho intento”… bé, no és que ho intenti, és que ho faré. Es tracta de fer-te uns propòsits petits i aconseguir-ho, petites metes que pots assolir. Per exemple, hi ha exercicis que pensava que no podria fer mai, pujar a una barra, a unes anelles… i ara he vist que ho he fet. Al principi l’evolució és molt ràpida i després t’estanques, estàs una temporada amb la sensació no avançar, però després, de cop i volta, dius “anda, ho he aconseguit”. Quan arribes a una meta que t’has proposat és molt gratificant i dius “ara a per una altra”. Són petites passes i sempre hi ha alguna cosa que has de millorar, la tècnica o exercicis concrets. Encara hi ha mil coses que no sé fer, però les faré.

I ara estàs embarassada…

Estic embarassada ara mateix de 31 setmanes. Just quan em vaig quedar embarassada estava apuntada per fer una competició amb uns companys del Corner i els vaig haver de deixar tirats… Vam buscar un substitut, perquè tenia por, no em veia capaç de competir perquè no em trobava bé en aquell moment. No és un tema tabú, però no trobes gaire informació i enlloc trobes quins exercicis pots fer i quins no. Estava molt perduda i vaig pensar a no competir de moment i informar-me. Li vaig preguntar a la meva ginecòloga si podia continuar fent esport i va ser sincera: “Una persona que ja feia esport abans, no és recomanable que ho deixi durant l’embaràs; ho has d’adaptar tot i fer-ho amb una mica de cap”. És veritat que ara no recomanen per res de món és deixar de fer esport, ni tampoc si no has fet mai res, no començar ara, no és el moment.

Quines recomanacions et van donar els metges i els coaches?

Sobretot, fer-ho escoltant el teu cos. És una cosa una mica estranya i és cert, hi ha dies que no tens ganes o el cos et diu “avui no”, o per la calor. Si no et sents còmoda baixant a squat, doncs no baixis. Són sensacions, moltes vegades, i això s’ha de tenir molt en compte, igual que tenir molt en compte el que et diuen els coaches. M’han ajudat molt, ells i els companys, i els ho volia agrair, a uns i altres. És una etapa molt xula de viure, i més viure-la amb gent que t’aporta coses, que ho fan de cor.

Tant metges com coaches han insistit molt en que no et pugin les pulsacions, oi?

També és molt important que les pulsacions no s’han de disparar, les has de mantenir baixetes, perquè el fetus ja té les pulsacions molt altes i si tu t’acceleres, ell encara més. En un WOD les pulsacions se’t disparen molt i em van dir que has de poder parlar durant tot el WOD, sense ofegar-te o que et falti l’aire. A banda, t’has d’hidratar molt i no fer exercicis d’impacte. Els pesos els he adaptat tots, he fet tots els exercicis escalats i n’he hagut d’adaptar molts. Per exemple, Handstand Walk no el puc fer. Què faig? Veure quins músculs estàs treballant i fer-lo al revés, no cal que em posi boca avall.

nadia 01Hi ha algun exercici que t’hagi costat molt adaptar?

No… Bé, fer un Bar Muscle Up, que estava a punt d’aconseguir-lo i ara amb la panxa ni m’ho he plantejat. Ni l’escalo, ni el faig, però el substitueixo per una altra cosa. Ring Dips, estic farta de fer-ne, o Ring Row… Canvio d’exercici i no passa res, ja el faré.

T’has trobat bé durant tot l’embaràs?

Al primer trimestre d’embaràs sempre et recomanen que no et forcis ni facis gaire activitat, perquè no et trobes bé i existeix més risc. La veritat és que m’he trobat molt bé des del principi, excepte les primeres setmanes, però ja em van dir que era normal. He anat provant exercicis, començar remant una mica i vas veient per anar fent més exercicis mica en mica. Si et coneixes a tu mateixa i el teu cos, vas fent. Poc a poc, has de fer les coses for quality i tranquil·lament. Si alguna cosa no pots fer avui, no passa res, ja la faré d’aquí a nou mesos.

Com s’ho va prendre el teu entorn més proper, família i amics, que seguissis fent CrossFit?

Això és una mica difícil, perquè no estan molt vincultats a aquest esport. Si alguns ja abans es posaven les mans al cap, imagina’t ara, però mica en mica s’han de conscienciar. Per exemple, la meva mare sempre ha sigut molt patidora i ara, doncs molt més. Ha vist que ho estic fent, que em trobo bé, que no passa res, que estic controlada pels metges i no faig el burro. Si tinc qualsevol dubte, o no ho faig o ho comento amb els coaches, que m’han ajudat i guiat molt. L’evolució del meu embaràs està sent super positiva, no tinc cap dolor d’esquena, també menjo bé i no em fa fàstic res. Tinc una mica d’insomni, però el dia que vinc aquí, dormo molt millor i això ho noto molt. Si el meu entorn no coneixia el que estava fent, em costa molt que, ja no dic que es posin al meu lloc, però sí que acceptin el que estic fent i que sigui alguna cosa natural per ells.

Et vas plantejar deixar de fer CrossFit al quedar-te embarassada?

Quan ho comentava amb companys i amics em preguntaven si seguia fent CrossFit i si era bo. Això et fa dubtar, eh? Perquè si tu no tens les coses molt clares, quan t’ho planteja tanta gent, dius “seré mala persona i estaré fent una cosa que no és correcta? Seré mala mare abans de començar?”, però me n’he adonat que no. Em recomanaven que fes altres coses més suaus, ioga, Pilates o activitats per embarasses, però és que ni m’ho vaig plantejar. A mi m’agrada això, m’agrada el CrossFit i vull seguir fent el que estic fent. La sort és que ho pots fer amb més intensitat o menys, ho pots adaptar a les teves necessitats. De fet, fins i tot la ginecòloga em va dir que ho podia fer, al 50% i poc a poc. No he tingut més embarassos, no puc comparar, però si en tingués un altre, ja t’asseguro que faria el mateix, eh?

nadia 03

Què diries a altres dones embarassades que fan CrossFit?

Que no ho deixin, només que baixin la intensitat. També he baixat els dies, abans entrenava cinc o sis dies a la setmana i ara vinc tres, perquè ja em noto més cansada. Si ja fan CrossFit, com que ja coneixes l’esport, ja saps el que és i el pots adaptar. Que ho provin i, sobretot, s’escoltin: si hi vas avui i necessites no venir demà o durant uns dies, no passa res. Igualment, una persona que no ha fet esport mai, no és el moment de començar a fer CrossFit, però, per exemple, et recomanen fer natació. Fins ara no n’havia fet, però com que no puc venir aquí cada dia, ho vaig combinant amb la piscina. És sentir-te activa: estàs embarassada, però pots fer una vida completament normal. Ara el que recomanen és que facis una vida normal i en la meva vida normal l’esport i el CrossFit hi estan inclosos.

Quin plantejament tens pels propers mesos?

Tothom em pregunta “i fins quan faràs esport?”. No et puc dir una data, fins que pugui, fins que trenqui aigües o em posi de part. I després? És una bona pregunta… No ho vull deixar. No sé si hauré de venir amb el nen o buscar-me un cangur, proposaré als coaches a veure si monten un CrossFit Kids, perquè no vull deixar de venir. És una etapa nova, que ens hem d’adaptar tots, m’he d’adaptar jo i el nen a mi i jo a ell… Em canviarà la rutina, però intentaré en algun d’aquests forats incloure el CrossFit en algun lloc. Això ho tinc clar.

I a nivell competitiu?

Tinc moltes ganes de competir. Necessito primer posar-me una mica en forma, tot i que no ho he deixat, però hi ha exercicis que he deixat de fer i em cal una mica de rodatge. De fet, ja estava pensant en la propera competició, que serà aquí, els SJD Games, ja estava calculant si tindria temps. Ho intentaré i tindré un fan nou! Faré el que pugui, que és el que intento fer sempre.

Per a més informació visiti aquests enllaços:

Gimnasio en sant andreu de la barca
Gimnasio en sant vicenç dels horts
Entrenamiento funcional en Martorell
Gimnasio en Hospitalet de Llobregat
Entrenamiento funcional en Hospitalet de Llobregat
Gimnasio en Molins de rei
Entrenamiento funcional en Molins de rei
Gimnasio en Cornella de Llobregat